PLANETES NANS

Els planetes nans són aquells cossos celestes del Sistema Solar que tenen la suficient massa per que la seva pròpia gravetat hagi superat la força de cos rígid. No són satèl·lits d’altres planetes i orbiten al voltant del Sol com qualsevol altre planetes.

Els cinc planetes nans del nostre sistema planetari per ordre de proximitat són: Ceres, Plutón, Haumea, Makemake i Eris. Ceres és l’únic planeta nan del Cinturó d’asteroides. Els altres quatre planetes nans es troben més enllà de l’òrbita de Neptú, al cinturó de Kuiper, excepte Plutó que es creua amb l’òrbita de Neptú i es conegut com objecte transneptunià.

planetas enanos

Però, també hi ha altres cossos del Sistema Solar que són possibles candidats a la definició de planeta nan. Alguns dels exemples són Caronte, Sedna, Orcus i Quaoar, entre altres.

sedna,...PNG

Ceres es troba en el Cinturó d’asteroides, entre les òrbites de Mart i Jupiter. És el planeta més petit del Sistema Solar. Té un diàmetre de  960 x 932 km i recorre la seva òrbita al voltant del Sol cada 4,6 anys terrestres.

ceres.gif

Plutó és el segon planeta nan amb una òrbita més enllà de Neptú, encara que s’introdueix en aquesta. El seu període orbital es de 248 anys terrestres, el seu diàmetre és de 2390 km i té cinc satèl·lits naturals: Caronte, Nix, Hidra, P4 i P5.

pluton

Haumea és el tercer planeta nan amb un periòde orbital de 285,4 anys terrestres i el seu diàmetre és d’uns 1400 km. Haumea es troba en el Cinturó de Kuiper i té dos satèl·lits naturals: Haumea I i Haumea II.

huamea.gif

Makemake és un dels dos objectes més grans del cinturó de Kuiper. No té satèl·lits coneguts, té un diàmetre de 1300-1900 km i gira al voltant del Sol cada 309,88 anys.

makemake.gif

Eris és l’últim planeta nan i és el més massiu de tots ells. Es troba en el disc dispers del Cinturó de Kuiper i el seu període orbital és d’uns 557 anys terrestres aproximadament. Eris, amb un diàmetre de 2.326 km, té un satèl·lit natural conegut com Disnomia.

eris

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s